Dziwne ciążowe zachcianki kulinarne

Trzeba przyznać, że niektóre ciążowe zachcianki mogą szokować! Jednak śledzia w occie można zajadać razem z lodami waniliowymi, a chleb z herbatnikami. Jakie więc możesz mieć jeszcze potrzeby kulinarne podczas ciąży? I czy mogą być niebezpieczne dla mamy lub dziecka?

Ciążowe zachcianki to chyba niezbyt fortunna nazwa dla określenia umiejętności wsłuchania się w dynamicznie zmieniające się potrzeby organizmu. Przecież wraz z pożywieniem dostarczane są niezbędne składniki matce i dziecku - jednocześnie - a zapotrzebowanie na nie jest zupełnie inne niż zwykle. Z jednej strony to oczekiwania organizmu, ale z drugiej to niepowtarzalne procesy hormonalne zachodzące w ciąży. Bywa więc, że przyszłe mamy mają ochotę jeść produkty, których przed ciążą nie akceptowały. Lub też bardzo dziwacznie komponować ze sobą różne składniki pokarmowe.

 

bata na forum babyboom.pl: moja najlepsza kompozycja to bigos przegryzany truskawkami z cukrem i śmietaną, mąż nie wierzył, że to wcale nie stanowi mieszanki wybuchowej, przeżyłam

 

Kostki lodu przegryzane ogórkiem kiszonym z białą czekoladą, to naprawdę zestaw w ramach posiłku, który nie powinien wzbudzać niezdrowej sensacji najbliższych przyszłej mamy. Żółty ser ze słodkimi, owocowymi żelkami, kapusta kiszona z nutellą i makaronem, czy frytki maczane w dżemie truskawkowym – to wszystko są przecież tylko oryginalne kompozycje smakowe, które przy zdrowym układzie trawiennym nie wyrządzą krzywdy ciężarnej. Oczywiście, dobrze jest przemyśleć niektóre pomysły, bo widok jajek smażonych na jogurcie i posypanych cukrem naprawdę nie należy do najprzyjemniejszych....

 

Jeśli nawet pokarm zaraz po spożyciu zostanie zwymiotowany, to organizm szybko sobie wyjaśni, co jest dla niego najprzyjemniejsze i najbezpieczniejsze. Dlatego ogromną popularnością wśród zachcianek ciężarnych cieszą się nie drażniące żołądka węglowodany. Paluszki z chlebem urozmaicone makaronem często spożywane są razem z frytkami lub ziemniaczkami, bo wpływa to pozytywnie na zwiększone zapotrzebowanie organizmu na skrobię.

 

Abi na forum babyboom.pl: ja jadłam śledzie w occie i zagryzałam... czekoladą. Mój mąż nie mógł na to patrzeć

 

Mroczniejszą stroną zmieniających się jak w kalejdoskopie zachcianek kulinarnych bywa pica, czasami uaktywniająca się w trakcie ciąży. Pica jest określeniem stosowanym dla psychicznego zaburzenia łaknienia. Charakteryzuje się potrzebą i spożywaniem substancji absolutnie niejadalnych, a nawet toksycznych.

 

Potężna wewnętrzna siła zmusza przyszłą mamę do podgryzania plasteliny, kredy, czy rozkoszowania się smakiem proszku do prania. Pokus jest nieograniczona ilość – może to być gips, wełna, bawełna i plastik.

Niestety, to groźne zaburzenie, które – jeśli będzie realizowane – może narobić niemałych problemów mamie i bobasowi. Nie wolno zaspokajać takich zachcianek, a jeśli pokusa staje się nie do opanowania, to koniecznie skonsultuj ten fakt ze specjalistą prowadzącym ciążę.

 

Prowadzone na całym świecie analizy tego zaburzenia u kobiet w ciąży spowodowały, że pica jest obecnie łączona z niedokrwistością wynikającą z powodu niedoboru żelaza. Najwięcej przypadków cierpiących na to zaburzenie kobiet jest z krajów rozwijających się i nie mających prawidłowej profilaktyki okołoporodowej.

 

Inną niezbyt przyjemną formą zachcianek, które czasami nasilają się w ciąży, jest niespodziewanie zwiększona potrzeba na różnorodne używki. Co bardzo dziwne, może wyglądać to tak, że kobieta, która nigdy nie paliła papierosów nagle odczuwa coś na kształt głodu nikotynowego i pragnie palić tytoń.

 

 

2019-11-17