Jak przygotować się do niezwykłego stanu? Suplementacja przed planowaną ciążą

Przygotowanie organizmu do tego niezwykłego stanu, jakim jest ciąża, powinno rozpocząć się już na kilka miesięcy przed planowanym poczęciem. Zmiana dotychczasowego trybu życia powinna wiązać się z rozpoczęciem nowej aktywności fizycznej oraz doborem właściwej diety. Warto uzupełnić dietę o suplementację składników, które mają udowodnione działanie w okresie prekoncepcji. Przekonaj się, jakie konkretnie składniki, przyjmowane regularnie, zaleca się obecnie kobietom przed planowaną ciążą.

Według ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego, dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości mikroelementów oraz witamin, pozytywnie wpływa na rozwój płodu i zdrowie matki [1]. Płód będzie potrzebował pełnego zestawu witamin i minerałów.


Przede wszystkim myśląc o przyszłej ciąży dobrze jest zadbać o regularne dostarczanie organizmowi kwasu foliowego (witamina B9). Uzupełniające spożycie kwasu foliowego zwiększa poziom folianów u matki. Niski poziom folianów u matki jest czynnikiem ryzyka rozwoju wad cewy nerwowej u rozwijającego się płodu [2]. Kwas foliowy powinna uzupełniać na bieżąco każda kobieta znajdująca się w wieku rozrodczym, planująca ciążę. Suplementację witaminy B9 należy więc zacząć jak najwcześniej lub co najmniej trzy miesiące przed rozpoczęciem starania się o dziecko. Warto zwrócić uwagę na preparaty zawierające dwa źródła kwasu foliowego: kwas pteroilomonoglutaminowy i L-metylofolian wapnia, czyli aktywną formę folianów.


Poza suplementacją samego kwasu foliowego, warto wspomóc się jeszcze kilkoma składnikami.
Inne witaminy z grupy B (B6 i B12) także powinny być jak najwcześniej suplementowane, gdyż przyczyniają się do utrzymania właściwego metabolizmu, prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego oraz regulują aktywność hormonalną.


W okresie prekoncepcji istotną rolę odgrywa suplementacja choliny, która pomaga w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny.


Witamina D pomaga w prawidłowym wykorzystywaniu wapnia i fosforu przez organizm. Aby w pełni wykorzystać potencjał tej substancji dla zdrowia matki i dziacka, należy dostarczać ją regularnie jeszcze przed zajściem w ciążę.


Przygotowania do ciąży obejmują również suplementowanie cynku, który pomaga w utrzymaniu prawidłowej płodności i prawidłowych funkcji rozrodczych.

 

Odpowiednia podaż jodu w diecie przyszłej mamy jest niezwykle ważnym czynnikiem wspomagającym prawidłowe funkcjonowanie tarczycy.


Planując ciążę warto też przyjmować kwasy DHA z rodziny omega-3, najlepiej pochodzące z wysoko oczyszczonego oleju tłustych ryb morskich. Suplementacja kwasu DHA wspomaga rozwój mózgu oraz wzroku płodu i niemowląt karmionych piersią. Zalecane spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 w tym okresie wynosi 450 mg dziennie. Jeśli kwasy omega-3 nie są zażywane regularnie, zaleca się rozpoczęcie ich suplementacji przed planowanym poczęciem, kontynuację w okresie ciąży i przynajmniej przez cały okres karmienia piersią.


Wszelka suplementacja powinna być prowadzona odpowiedzialnie i monitorowana regularnymi badaniami diagnostycznymi. Stwierdzone w organizmie braki należy prawidłowo i skrupulatnie uzupełniać, najlepiej po konsultacji z lekarzem. Oczywiście, oprócz badań krwi i moczu należy też regularnie przeprowadzać kontrolę narządów rodnych u ginekologa. Warto też skorzystać z poradni endokrynologicznej w celu zbadania tarczycy, a także zwrócić szczególną uwagę na stan swojego uzębienia.

 

 


[1] Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie stosowania witamin i mikroelementów u kobiet planujących ciążę, ciężarnych i karmiących, Ginekol Pol. 2014, 85, 395-399

 

[2] Korzystny efekt występuje w przypadku codziennego uzupełniającego spożycia dawki wynoszącej 400 μg kwasu foliowego przez co najmniej jeden miesiąc przed poczęciem i maksymalnie trzy miesiące po poczęciu.

 

 

2019-08-12