Kwas tłuszczowy omega-3 DHA w ciąży

Okołociążowa suplementacja diety dzieli środowiska medyczne i dietetyczne. Większość specjalistów jest jednak całkowicie zgodna w tym, że kwas tłuszczowy omega-3 DHA to niezwykle ważny składnik, który kobieta w ciąży i karmiąca mama powinny przyjmować w zwiększonych dawkach.

Kwas tłuszczowy omega-3 DHA spożywany przez matkę korzystnie wpływa na rozwój mózgu płodu oraz mózgu niemowlęcia karmionego piersią.

 

Kwas DHA jest ważnym składnikiem komórek mózgu, odpowiedzialnym za prawidłowy rozwój tego centralnego narządu organizmu. Kwas DHA wspiera powstawanie mózgu dziecka już od chwili poczęcia. Dlatego od początku ciąży należy dostarczać organizmowi matki rekomendowane ilości kwasu tłuszczowego omega-3 DHA. Niedobory kwasu DHA w ciąży mogą wpływać na niedorozwój mózgu oraz na występowanie zaburzeń układu nerwowego, które czasami ujawniają się po kilku latach od momentu narodzin.

 

Pozytywne wspieranie rozwoju mózgu dziecka to jednak nie wszystkie funkcje tej niezwykłej substancji. Dostarczanie optymalnych ilości kwasu DHA organizmowi kobiety w ciąży wyraźnie zmniejsza ryzyko pojawienia się schorzeń narządu wzroku dziecka. Kwas DHA wpływa korzystnie na ostrość widzenia u dzieci. Jego obecność poprawia też funkcjonowanie systemu immunologicznego maluszka.

 

Źródłem kwasu DHA dla dziecka jest mama. Podczas ciąży substancja ta dociera do płodu poprzez łożysko, a podczas karmienia piersią przekazywany jest w składzie matczynego mleka. Dlatego zapotrzebowanie na kwas tłuszczowy omega-3 DHA wśród kobiet w ciąży oraz mam karmiących piersią jest znacznie zwiększone.

 

Co ciekawe, kwas DHA przynosi też zdrowotne korzyści mamie. Wyraźnie redukuje ryzyko pojawienia się depresji u kobiety w ciąży i depresji u kobiety po porodzie.

 

Skąd organizm może sobie zapewnić optymalne ilości kwasu tłuszczowego DHA? Występuje on w mięsie tłustych ryb morskich. Niestety, ryby dostępne w sprzedaży detalicznej mogą być mocno zanieczyszczone niebezpiecznymi dla zdrowia metalami ciężkimi. Bezpieczne dla płodu i matki są za to algi morskie, bo nie zawierają toksycznych składników. Algi morskie nie są jednak typowym składnikiem menu w Polsce, więc mogą się pojawić problemy nie tylko z ich zdobyciem, ale również z odpowiednim, zbilansowanym przyrządzaniem alg w ramach codziennej diety.

 

Ze względu na występowanie niewielkich ilości kwasu DHA w spożywanej żywności wskazana więc jest jego suplementacja. Zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego, kobiety od początku ciąży powinny przyjmować suplementy z zawartością nie mniej niż 500 mg DHA dziennie w przypadku niskiego spożycia kwasu DHA z innych źródeł. Kobietom w ciąży z wysokim ryzykiem porodu przedwczesnego zaleca się przyjmowanie 1000 mg kwasu DHA w ciągu doby.

 

Produktem spełniającym obecne rekomendacje i oczekiwania wobec preparatów z kwasem DHA jest nowoczesny suplement diety Pregna 250 DHA, przeznaczony dla kobiet w ciąży i matek karmiących dzieci piersią.

 

Pregna 250 DHA zawiera odpowiednią dla kobiet w ciąży dawkę kwasu omega-3 DHA (kwas dokozaheksaenowy z oleju rybiego). Kwas DHA wchodzący w skład preparatu Pregna 250 DHA otrzymany jest z wysoko oczyszczonego, standaryzowanego oleju z ryb morskich.

 

 

PARTNERZY

 

2016-02-22