Dieta wegetariańska w ciąży

Kwestie zdrowia kobiet będących w ciąży są często dyskutowane i każdy rości sobie prawo do udzielania dobrych rad. Jednym z tematów wzbudzających emocje jest żywienie kobiet ciężarnych i karmiących. Skupię się dziś na diecie kobiet ciężarnych będących wegetariankami.

Kobiety będące na diecie wegetariańskiej w czasie ciąży skarżą się często na to, że spotykają się z zarzutami, iż krzywdzą swoje dzieci i przez swoje wybory żywieniowe powodują u nich niedobory i niepełnosprawność. Warto więc pochylić się nad tą kwestią i sprawdzić, czy dieta wykluczająca produkty mięsne może być wystarczającą dietą na czas ciąży.


Jeśli chodzi o żywienie kobiet ciężarnych to specjaliści wskazują, że  kluczowa jest prawidłowa struktura spożycia, czyli proporcje pomiędzy ilością spożywanych pokarmów różnego rodzaju. Nieprawidłowe żywienie może być przyczyną poronienia czy porodu przedwczesnego, natomiast są to raczej skrajne przypadki. W okresie ciąży szczególnie ważna jest prawidłowa ilość witamin i mikroelementów w diecie.


W kontekście diety kobiet ciężarnych rozważa się zazwyczaj dietę laktoowowegetriańską (polega na wykluczeniu mięsa i ryb, ale dopuszczalne jest spożwyanie jajek, mleka i produktów mlekopochodnych) oraz dietę laktowegetariańską (poza mięsem wyklucza ona również jaja, ale dopuszczalne jest spożywanie mleka i produktów mlekopochodnych).

 

Takie odmiany wegetarianizmu jak weganizm (spożywanie jedynie owoców, warzyw i nasion roślin strączkowych), czy frutarianizm (spożywanie jedynie owoców, zwykle nieprzetworzonych) uznaje się za zbyt restrykcyjne dla kobiet ciężarnych i zalecane jest ich rozszerzenie na czas ciąży.


Dieta wegetariańska jest jak najbardziej w stanie dostarczyć wszystkich potrzebnych wartości odżywczych zarówno matce jak i dziecku. Ważne jest zbilansowanie ilości spożywanych jaj i produktów mlecznych. Lekarze wskazują, że kobieta ciężarna będąca na diecie wegetariańskiej powinna znajdować się pod szczególnie uważną kontrolą lekarza w celu kontrolowania na przykład poziomu kwasu foliowego czy witaminy B12, które wpływają na rozwój płodu.

 

Wegetarianki będące w ciąży powinny dostosować swoją dietę do zmienionego zapotrzebowania organizmu orz uzupełnić ją w potrzebne dla rozwoju dziecka mikroelementy (oczywiście w miarę możliwości w sposób naturalny). Przykładowo, badania wykazały niższy poziom kwasu DHA w diecie wegetarianek, niż w normalnej diecie. Ponieważ kwas ten bierze udział w rozwoju układu nerwowego dziecka, lekarz opiekujący się kobietą ciężarną na diecie wegetariańskiej powinien zwrócić uwagę na tego typu niuanse i pomóc dopasować kobiecie dietę do jej aktualnych potrzeb. W szczególnych przypadkach można również udać się po poradę do dietetyka, który wesprze nas w tworzeniu jadłospisów i bilansowaniu diety.


Diety wegetariańskiej w ciąży i laktacji nie należy się jednak bać. Amerykańskie Towarzystwo Dietetyczne wykazało, że wzrost i rozwój niemowląt karmionych mlekiem matek stosujących dietę wegetariańską jest prawidłowy pod warunkiem właściwego jej zbilansowania. Zbilansowanie to można osiągnąć zastępując normalnie występujące w diecie produkty mięsne, produktami mlecznymi, sojowymi i żółtkami jaj.


Trzeba pamiętać, że witaminy i mikroelementy potrzebne do prawidłowego rozwoju płodu są zawarte w ogólnodostępnych produktach spożywczych i że poza skrajnymi przypadkami sztuczna suplementacja witamin w okresie ciąży nie jest potrzebna, a nawet może być niewskazana.


Podsumowując, kobieta w okresie ciąży ma prawo do swobodnego wyboru swojej diety i fakt bycia wegetarianką nie przekreśla zdrowia jej przyszłego dziecka. Natomiast na pewno taka dieta powinna być odpowiednio dobierana ze względu na szczególny okres życia w jakim znajduje się kobieta ciężarna.

 

PARTNERZY

 

2017-07-07