Celiakia. Gdy organizm dziecka nie toleruje glutenu

Gluten, o którym ostatnio jest dosyć głośno, należy do frakcji białek, które występują w zbożach (jęczmień, żyto, pszenica, pszenżyto). Na półkach sklepowych coraz częściej widzimy oznaczenia typu gluten free mające przekonać kupującego o walorach zdrowotnych danego produktu. Pożywienie gluten free przeznaczone jest dla osób u których gluten wywołuje działania niepożądane. Nietolerancja jelit wobec glutenu nazywana jest celiakią (glutenozależna choroba trzewna). Celiakia to choroba o podłożu genetycznym i autoimmunologicznym. Może pojawić się w każdym wieku, jednak dla dzieci jest szczególnie niebezpieczna. Dlaczego? Tego dowiecie się z poniższego artykułu.

Wprowadzanie do diety dziecka pokarmów powinno być przeprowadzane umiejętnie, oraz powinno być połączone z obserwacją reakcji organizmu malucha na nowe produkty. Czasami mogą zaistnieć sytuacje, gdy mimo tego, iż dziecko dobrze reagowało na któryś z produktów spożywczych, nagle pojawiła się alergia.

 

W momencie gdy pojawiają się takie objawy jak: ból brzucha, głowy, zmniejszenie masy ciała, wymioty, ogólne osłabienie czy najgroźniejsza dla maleństwa biegunka (doprowadzająca szybko do odwodnienia), należy niezwłocznie udać się do pediatry.

 

Lekarz może zlecić badanie krwi, w którym najczęściej wychodzi anemia, czyli niedokrwistość (z powodu niedoboru żelaza i kwasu foliowego) oraz obecność specyficznych przeciwciał mogących sugerować chorobę. W tym momencie dziecko kierowane jest do gastroenterologa, który decyduje o wykonaniu biopsji jelita i oceny histopatologicznej- jest to jedyny sposób umożliwiający pewne potwierdzenie glutenozależnej choroby trzewnej. Warto zaznaczyć, że w momencie gdy nie postawiono jeszcze diagnozy, nie należy stosować diety bezglutenowej, gdyż może to zafałszować wyniki.


Skoro już przy diecie jesteśmy… Dieta bezglutenowa stanowi najważniejszy, najbezpieczniejszy i najprostszy sposób leczenia osób cierpiących na glutenozależną chorobę trzewną. Powinna być stosowana przez całe życie. Polega ona na unikaniu produktów zbożowych, oraz produktów w których mogą się znaleźć ich śladowe ilości. Do tej grupy zaliczamy m. in.: pieczywo czyli chleb, bułki, płatki owsiane, makarony, herbatniki, ciasta, kasza manna, pęczak i jęczmienna. Wyjątkiem są wypieki, które oznaczone są przekreślonym kłosem- podczas produkcji nie używano produktów zawierających gluten.

 

Spokojnie można jeść produkty pochodzenia zwierzęcego (uważając na skład parówek, w których często znajdują się produkty pochodzenia zbożowego) takie jak wędliny czy mięso- nie należy go panierować w bułce tartej, ani płatkach owsianych. Wszelkiego rodzaju nabiały (jogurty, sery, twarogi, kefiry), produkty ryżowe, kukurydziane, cukier, słodycze również należą do produktów bezpiecznych.


W momencie gdy objawy nietolerancji nie ustępują, lekarz zaleca leki immunosupresyjne mające za zadanie wyhamować odpowiedź autoimmunologiczną organizmu. Takie przypadki występują bardzo rzadko, a same leki znacząco obniżają odporność.


Z celiakią da się żyć normalnie. Należy jednak pamiętać przy tym o przestrzeganiu diety. Moda na unikanie glutenu u osób zdrowych jest kwestią sporną w świecie medycyny. Niektórzy czują się lepiej unikając zbóż, inni nie zauważają różnicy.

 

Nie należy jednak wystrzegać się glutenu w diecie dziecka, jeżeli nie ma ku temu medycznych przesłanek, gdyż takim zachowaniem możemy przyczynić się właśnie do rozwoju omawianej tutaj choroby.

 

 

 

 

PARTNERZY

 

2018-06-01